Bejelentés


FÜRJESLAP Válaszd az egészséget!


Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek. Ráadásul most megkapod ajándékba A Hatékony Angol Tanulás Titkai tanulmányom.
A japán fürjet kevesen tartják, pedig ez a kismadár sokkal több figyelmet érdemelne. Ketrecben, vagy sűrű szövésű hálóval fedett kisméretű kifutóban érdemes tartani. Egyetlen négyzetméteren könnyedén tartható 10-15 madár, s ez a kis állomány egy három-négytagú családot el tud látni tojással . A fürjtojás élvezeti értékét tekintve ugyanolyan, mint a tyúktojás, csak kisebb. Rendkívül praktikus levesbetétek készítésekor, amikor egy tyúktojás sok, és nagyon gusztusos szendvicsen főzve, vagy tükörtojásnak elkészítve.

A fürjek nagyon egyszerűen tarthatóak, tojótyúkoknak való táppal etethetők, ami kiegészíthető zsenge zöldfélével, például tyúkhúrral. Télen is kint tarthatóak, igaz, akkor a tojást abbahagyják. De ha egy nagyobb kalitkában bevisszük a lakásba, és világítunk is a számukra, akkor a tojásrakási időszak megnyújtható.

Nagyon sok tojást termelnek, 300 db felett egy évben. Kedves hangjuk, és szerény, de csinos külsejük miatt kedvtelésből is tarthatók, nemcsak haszonállatként. A fürj az icurka-picurka kertek hasznos lakója lehetne, ha felfigyelnének rá.
A japán fürj már 600 évvel ezelőtt díszmadárként volt tartva. Gazdasági jelentősége 1910-től nőtt, amikor megkezdték a szelektálásukat hús-, illetve tojástermelés irányába. Ettől kezdve új háziszárnyassá vált.

A kifejlett példányok tömege 130 gramm körüli. Évente 280–320 darab tojást termel. Gyorsan fejlődik, már 35 napos korában ivarérett és 40-45 napos kortól tenyésztésbe vonható. Baromfitáppal könnyen felnevelhető, de figyelembe kell venni az elhízási hajlamukat is. Ezért legjobb a táphoz hozzáadni kölest, muhart és fénymagot. A japán fürjnek több színváltozata létezik. Legismertebbek a vadszínezetűek, a foltos-tarka, barna és a fehér színűek.

Vajon miért terjedt el a japán fürj tenyésztése? A fürjtojás a tyúktojáshoz viszonyítva ötször több foszfort, hétszer több vasat és szinte tízszer több B-vitamin-komplexet tartalmaz. A-vitamin-tartalma szintén magasabb a tyúktojásénál. Magas aminosav-koncentrációja roborálóként hat az emberi szervezetre. Egy tojó évente akár három kiló tojásmennyiséget képes termelni, ami a súlyának a többszöröse. A tojások kedvező biokémiai összetételének köszönhetően mint ételkiegészítő terjedt el a felhasználása. A tojásokat folyamatosan kell szedni, hogy megelőzzük, illetve kezeljük az egyes betegségeket. Nagyon fontos, hogy csak a nyers tojásnak van kedvező hatása. Aki nem szereti a nyers tojás ízét, legjobb, ha habosra keveri, és cukorral, illetve mézzel édesíti. Cukorbetegeknek ez az édesítési módszer nem ajánlatos. A tojások fogyasztását beszéljük meg a kezelőorvosunkkal! Létezik több recept egyes kúrákra. Így a vérképlet helyreállítására 60 db tojás szükséges, míg az emésztési zavarok és gyomorfekély kezelésére 120, májbántalmak 180, cukorbetegség, szívbántalmak és migrén esetén 240, valamint tumorok esetén 1080 tojás fogyasztása ajánlatos. Ezt a tojásmennyiséget folyamatosan és megfelelő időközökben kell fogyasztani. Az egyszerre elfogyasztott kúraadag nem hoz semmiféle eredményt. A friss tojások a hűtőszekrényben 60 napig őrzik meg minőségüket. Ez után sütve, illetve főve fogyaszthatóak. Japánban naponta 2 millió tojást termelnek. Mint a legtöbb tudományban Japán a világelsők között van ezen a területen is. Egy olyan országban, ahol a stressz okozta bántalmak mindennaposak, a fürjtojás fogyasztása az egyik leggyakoribb módszer az immunrendszer erősítésére.

A tojástermelés céljából a fürjet legjobb másfél évig tartani. Ez után, hogy gazdaságos legyen a termelés, legjobb levágni a madarakat. Léteznek fürjtípusok, melyek kizárólag hústermelésre vannak kitenyésztve. Ezeket a madarakat már 40 napos korban lehet használni táplálkozásra. A fürjhúsból készült levesek, illetve sültek vadas jellegűek.

Tartásban nem igényelnek nagy helyiséget. Egy kisebb ketrecben könnyen tarthatók. Kevesebb tápot fogyasztanak, mint a tyúkok ugyanannyi testtömeg-gyarapodásra. Gyorsan gyarapodnak és ivaréretté válnak. Fele annyi koleszterint tartalmaz a fürjtojás, mint a tyúktojás. A tartásuk gazdaságos, már 100 egyed tartása hasznot hozhat a családi kasszába. Ha csak családi felhasználásra tartunk japán fürjet, az igényeket 10 egyed ki tudja elégíteni.


Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!